După cinci luni de la raportul Ministerului Finanțelor, prin Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, care constata un posibil prejudiciu de 243 de milioane de lei adus bugetului Sectorului 1 prin contractul cu operatorul de salubritate, primarul Sectorului 1 solicită pentru prima dată în mod explicit Consiliului Local mandatarea pentru recuperarea acestui prejudiciu, prin demersuri legale. 

“PNL Sector 1 a susținut și va susține întotdeauna aplicarea legii și respectarea deciziilor instituțiilor statului. Totodată, după cum am arătat în mod constant de peste un an, un primar NU se poate substitui unei instanțe de judecată într-un stat de drept, indiferent cum se numește și ce agendă politică are. Ne bucurăm că, în sfârșit, mesajul nostru de normalitate și bun simț a fost înțeles și în primăria sectorului 1,” a declarat Sebastian Burduja, Președinte PNL Sector 1. 

Constatăm, totodată, o contradicție între declarațiile publice făcute pe această temă, în timpul scandalului care a ținut bucureștenii din Sectorul 1 în munți de gunoaie, și acțiunile propriu-zise ale primăriei pentru a recupera eventualele prejudicii pe calea instanței. Din păcate, au trecut nu mai puțin de cinci luni de la data emiterii raportului echipei de la Ministerul Finanțelor. Cinci luni în care s-ar fi putut face pași importanți, dar primarul a preferat diverse acorduri cu prestatorul, negociate în mod total netransparent. Proiectul de azi a fost la un pas de a intra pe ordinea de zi în ședința din 10 decembrie 2021, dar a fost retras de inițiator pentru că nu avea toate avizele aparatului de specialitate. 

Consilierii PNL Sector 1 vor vota proiectul de HCL în ședința de Consiliu Local de astăzi, cu un amendament: toate demersurile să fie realizate prin aparatul de specialitate din Primăria Sectorului 1, fără alți bani irosiți pe case de avocatură. Considerăm acest amendament extrem de util și important, în contextul în care grija pentru banul public ar trebui să fie prioritate zero, indiferent de context. 

În plus, amendamentul nostru este cât de poate de justificat de lipsa totală de transparență și comunicare pe subiectul avocaților care gestionează litigiile primăriei sectorului 1. În ultimele luni, consilierii PNL au solicitat de mai multe ori un raport de activitate al acestora, precum și toate sumele plătite pe avocați de Primăria Sectorului 1. Răspunsurile au fost primite cu mari întârzieri și incomplete, lipsind informații extrem de importante. 

Astfel, din răspunsul la interpelarea depusă de Dinu Gheorghe, consilier local PNL, și primit după 45 de zile, rezultă că avocatul Georgiana-Raluca Trandafir ar fi încasat, în perioada 30.12.2020 – 10.03.2021, 83.475,53 lei. Avocatul a anonimizat activitățile din fișele de timp, nu a atașat copii după acțiuni, întâmpinări sau informări referitoare la situația dosarelor, astfel încât Consiliul Local al Sectorului 1 al Municipiului București, parte în toate dosarele, să fie informat despre situația reală a litigiilor pe care le are cu operatorul de salubritate. Mai mult decât atât, nu a fost prezentă nicio strategie, motivația fiind halucinantă: nu are caracter public. 

Cu alte cuvinte, cetățenii Sectorului 1 plătesc un avocat să îi reprezinte, dar nu știu pentru ce, cu ce se ocupă, ce demersuri a realizat și cu ce rezultate. Ca urmare a acestei lipse de transparență, în ședința din 9.11, Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat constituirea Comisiei speciale de analiză și verificare a activităților defășurate în cadrul contractului de servicii de consultanță/asistență juridică și reprezentare. Este vorba de o comisie mixtă, formată din consilieri locali și funcționari publici, constituită legal, dar care nu funcționează nici astăzi. Motivul: primarul nu a numit prin dispoziție ca membru în această comisie un funcționar public din direcția juridică, blocând abuziv această comisie.  

Această lipsă totală de transparență, la care se adaugă rezultatele extrem de slabe ale avocaților angajați pe onorarii exorbitante până în prezent, justifică dorința noastră ca demersurile de recuperare a prejudiciului să fie realizate de aparatul de specialitate al primăriei. Consilierii PNL Sector 1 au toată încrederea în echipa din primăria Sectorului 1 și în conducerea Direcției Juridice, numită chiar de actuala administrație, și avem convingerea că, din calitatea lor de funcționari publici, vor lucra cu profesionalism și dedicare pentru recuperarea tuturor prejudiciilor aduse bugetului. 

 

Published On: decembrie 22nd, 2021 / Categories: Uncategorized /

Abonează-te pentru a fi la curent cu activitatea noastră

Add notice about your Privacy Policy here.