Adevărul blocajului din Primăria Sectorului 1

Primarul Sectorului 1 NU a trimis bugetul local către autoritățile competente (Ministerul de Finanțe și Trezorerie) deși hotărârea a fost aprobată de Consiliul Local in data de 12 februarie 2024!

Astfel, încalcă cu bună știință prevederile Legii finanțelor publice locale nr. 273/2006, respectiv art. 39. Alin (8): Ordonatorii principali de credite au obligația să transmită direcțiilor generale ale finanțelor publice bugetele locale, în condițiile prezentei legi, în termen de 5 zile de la aprobarea acestora.

Efectul încălcării legii: nu poate opera plăți din bugetul pe care îl are la dispoziție, ceea ce duce tocmai la blocajul pe care îl reclamă.

Ce înseamnă pentru cetățeni faptul că primarul nu a transmis bugetul către Ministerul de Finanțe și Trezorerie? Doar câteva exemple:

  • Blocarea investițiilor și a dotărilor din unitățile de învățământ.
  • Menținerea riscurilor crescute în unitățile de învățământ prin imposibilitatea implementării măsurilor de securitate în școli. Copiii din Sectorul 1 vor fi zilnic în potențial pericol în locul în care ar trebui să fie în cea mai mare siguranță.
  • Oprirea plăților stimulentelor pentru persoanele cu dizabilități.
  • Funcționarea în sistem de avarie a serviciilor publice, cu posibilitatea blocării activității acestora, lucru interzis explicit prin lege.
  • Proiecte extrem de importante și urgente precum expertizarea unui bloc din Bucureștii Noi mai așteaptă. Deși starea de degradare în care se află periclitează zilnic viețile celor care locuiesc în el și nu numai. 

Ținând cont de cele menționate mai sus, consilierii locali au solicitat ieri Prefectului Municipiului București, efectuarea unui control în regim de urgență pentru verificarea încălcării legii de către primarul Sectorului 1.

George Tuță
Președinte PNL Sector 1
0749.177.398

Ramona Porumb
Lider de grup al consilierilor locali PNL S1
0766.238.388

CMF 21240015