TĂNASE STAMULE

Decan ASE

CINE SUNT

Conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice. Decan al Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul ASE.
M-am născut în anul 1983 în Constanța, iar după absolvirea liceului am venit în București, student la Academia de Studii Economice. Primul contact cu Sectorul 1 a fost Gara de Nord și cartierul Grivița. În primii ani de facultate, îmi vizitam parinții odată la două săptămâni la Constanța. În timp, am început să îmi petrec din ce în ce mai mult timp, prin București, vizitele mele acasă la Constanța fiind din ce în ce mai rare. Am rămas impresionat ca tânăr student, de acest oraș, și mi-am propus să îl descopăr în profunzime.
Primii ani i-am petrecut la cămin, pe strada Moxa, lângă Piața Sfinții Voievozi. Ca student, am devenit familiar cu tot ceea ce se petrecea în zona pieței Sfinții Voievozi, cum de altfel mergeam frecvent în Piața Matache. Cartierul Matache – Sfinții Voievozi îmi aducea aminte de casă.
Ulterior, am descoperit oamenii din alte cartiere, mai ales pe cei din Chitila, Bucureștii Noi și Străulești unde am dezvoltat mai multe proiecte în anul 2008. Am descoperit comunități întregi de oameni cu povești deosebite. Am aflat că sate întregi s-au mutat în Chitila acum patruzeci de ani, precum geamgii din Răchiți, Cluj sau satul Alunul din Dâmbovița. Toate aceste comunități au rămas compacte și își țin încă legătura cu satele de unde au venit.

DE CE CANDIDEZ

În 2012 am candidat consilier local, iar zona de care m-am ocupat a fost cea a Gării de Nord. Aici am bătut cred că la ușile tuturor cetățenilor, m-am prezentat și am discutat cu ei. Am descoperit problemele cartierului și am văzut lipsa de capacitate a administrației de a face bine.
Experiența de 13 ani în învățământ și în paralel, experiența politică în cadrul Partidului Național Liberal, a cărui membru sunt din februarie 2007 mi-a dat de înțeles că fiecare om trebuie să lase ceva în urma sa! Așa m-au învățat pe mine părinții și bunicii mei. Ce va rămâne după noi sunt doar amintirile celorlalți și impresia dacă am făcut sau nu lucruri bune. Astăzi în România, sunt o mulțime de lucruri de făcut. Pentru asta, trebuie să avem cunoaștere, să fim perseverenți și să avem un ritm constant și ridicat de muncă. Nu îmi place să mă dau bătut și cred că în echipă cu alții pot depăși orice obstacol în viață

Motto: ”Doar o implicare masivă în politică a oamenilor bine pregătiți profesional și de caracter poate crește ritmul de dezvoltare al României”

PROIECTELE MELE

Viziunea mea implică două soluţii care pot rezolva parţial problema traficului infernal din capitală:

1. Crearea de noi centre de cartier, în sensul identificării unor zone în fiecare sector, care să fie dezvoltate de primărie pentru a deveni zone de intersecţie urbană. În aceste centre trebuie să construim atât spaţii de promenadă, cât şi “primării de cartier”, care să ofere toate serviciile primăriei cât mai aproape de locurile în care locuiesc cetăţenii. În plus este foarte important ca statul să aibă capacitatea de a construi „primării de cartier” – un spaţiu în care cetăţenii din sector să îşi poată rezolva toate problemele administrative, să plătească pe lângă taxele locale şi alte facturi la utilităţi. Acesta este doar un simplu exemplu incipient, pentru un proiect care poate fi extins mult mai mult . De asemenea, în aceste zone trebuie aduse şi cabinetele medicilor de familie şi stimulat mediul de afaceri pentru deschiderea/înfiinţarea unor zone de petrecere a timpului liber, cafenele, restaurante etc. În acest fel, lumea îşi va petrece mai mult timp în cartier , beneficiind de serviciile de proximitate care lipsesc în prezent.

2. Dezvoltarea şcolilor de cartier: cu toţii observăm că atunci când este vacanţă scade masiv traficul. Acest fenomen se petrece din cauza portiţei legislative prin care se permite viza de flotant pentru înscrierea la şcoală. Foarte mulţi părinţi circulă prin oraş pentru a-şi duce copiii la şcolile mai bune din centru. Avem şcoli în sectorul 1 cu 70-80% din elevi ai căror părinţi au viză de flotant la înscriere. Soluţia este foarte la îndemână pentru sectorul nostru: investiţia masivă în şcolile de cartier! Primăriile trebuie să construiască bazine de înot, clădiri speciale pentru laboratoare, să finanţeze cursurile de perfecţionare ale profesorilor şi să urmărească rezultatele acestora, dar şi să ofere cursuri de management şi marketing directorilor. În felul acesta, în 4-5 ani, după investiţii fizice şi în resursa umană, şcolile de cartier ar deveni competitive, iar cetăţenii ar avea încredere să îşi ducă acolo copiii. Astfel, creştem competiţia prin ridicarea standardelor la nivelul tuturor şcolilor din sector, îi scutim pe copii de drumurile zilnice obositoare până la şi de la şcoală şi nu în ultimul rând reducem ambuteiajele din trafic.

Dacă rezolvăm aceste două probleme, dezvoltând şcolile de cartier şi creând un oraş policentric, estimarea mea este că 50% din traficul din Bucureşti vă dispărea, eliberând astfel marile artere. Pentru aceasta este însă nevoie de capacitate administrativă în cadrul primăriilor de sector, dar şi de viziunea managerială a primarilor. Explicaţia este simplă: avem nevoie de oameni buni în primării!!!

Adevărata competenţă a unui primar este direct proporţională cu abilitatea sa de a genera proiecte în favoarea comunităţii, de a atrage în jurul său oameni pregătiţi şi de a recunoaşte atunci când greşeşte!